Misiunea asociației District hub

Asociația District Hub a fost fondată la Brașov, în 2020 și activează în domeniile educațional, social și civic. În primul an de activitate, District Hub a fost recunoscută ca partener de dialog pentru diferite organizații din mediul local de afaceri și din sectorul non-guvernamental, precum și de autoritățile publice locale.

District Hub va continua dialogul și colaborarea cu organizațiile active în domeniile educație, social și civic, și își propune să devină o voce importantă a societății civile din România. 

Pentru fiecare dintre domeniile de acțiune, District Hub are în vedere o serie de intervenții și o abordare integrată, care să răspundă nevoilor comunităților locale, pentru a susține dezvoltarea prin educație.

Domeniul educațional

Sistemul educațional din România se confruntă cu provocări sistemice, pentru depășirea cărora este nevoie de un efort colectiv susținut, ce trebuie depus de întreaga societate. În viziunea noastră, educația trebuie să reprezinte principalul factor pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale din România și să încurajeze o abordare incluzivă, echitabilă și egală, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă.

Asociația District Hub a fost înființată pentru a sprijini acest efort comun și pentru a contribui activ la promovarea și dezvoltarea unui sistem educațional modern, adaptat nevoilor actuale ale societății românești. În plus, Asociația consideră că tinerii din România, preșcolari, elevi și studenți deopotrivă, trebuie să aibă acces la un parcurs educațional personalizat, adaptat intereselor și nevoilor lor de învățare.

Pentru aceasta, Asociația District Hub dezvoltă programe și proiecte educaționale, în parteneriat cu alte instituții, organizații și entități din România care promovează o învățare ce are la bază interesele tinerilor și care răspunde nevoilor curente ale acestora. De asemenea, Asociația District Hub vine în sprijinul profesorilor și a altor actori relevanți din mediul educațional din România, prin programe și proiecte specifice.

Asociația District Hub creează și oferă resurse educaționale în regim open source pentru a contribui la actualizarea și adaptarea conținuturilor educaționale disponibile tinerilor și profesorilor și promovează dialogul între toți actorii relevanți pentru mediul educațional românesc, în vederea modernizării sistemului educațional din România și adaptării acestuia la nevoile curente de dezvoltare ale societății românești.

Recunoaștem importanța crucială pe care educația o are în dezvoltarea comunităților locale din România și considerăm că accesul egal și echitabil la o educație de calitate, centrată pe nevoile tinerilor, reprezintă singura soluție sustenabilă pentru atenuarea problemelor persistente, precum sărăcia și marginalizarea socială, din societatea românească. Promovăm o abordare integrată față de educație, care are în centru accesul egal și echitabil la educație de calitate, ca soluție pe termen lung pentru dezvoltarea României.

Asociația District Hub încurajează și sprijină efortul comun al societății românești pentru reașezarea sistemului educațional pe baze sustenabile și pentru adaptarea acestuia la nevoile de învățare ale tinerilor. În acest scop, Asociația District Hub oferă o platformă de dialog și dezbatere tuturor celor care își doresc să contribuie la atingerea obiectivului de modernizare a sistemului educațional din România.

Domeniul social

Multe comunități locale din România se confruntă cu diverse probleme sociale. Pe lângă cele care vizează educația (lipsa activităților educaționale de calitate, analfabetismul funcțional, abandonul școlar, etc.), apar cele care țin de sărăcie, marginalizare și discriminare sociale, inechitate în acces la resurse, probleme care, fără îndoială, sunt legate de cele educaționale.

District Hub dezvoltă programe și proiecte sociale în sprijinul unor categorii vulnerabile, expuse riscurilor sociale, asumându-și o abordare incluzivă, echitabilă și egală. Avem în vedere programe punctuale care să răspundă nevoilor concrete ale unor persoane, grupuri sau comunități locale și ne propunem ca soluțiile aplicate să devină exemple de bună practică pentru alți actori sociali, individuali sau instituționali.

Asociația District Hub consideră că soluționarea problemelor sociale nu este independentă de componentele educațională sau civică, astfel că abordările noastre vor fi integrate, în sensul în care atingerea obiectivelor propuse prin programele și proiectele derulate să fie realizată prin luarea în considerare simultană a aspectelor diverse specifice comunităților în care ne vom desfășura activitățile.

Domeniul civic

Pentru fondatorii Asociației District Hub, realitatea și funcționalitatea unei societăți civile depind de existența cadrului democratic: niciun regim autoritar sau totalitar nu a permis în mod explicit apariția societății civile. Din acest punct de vedere, valorile asumate pe deplin în acțiunile Asociației sunt cele specifice unei societăți democratice funcționale: domnia legii, pluralism, toleranță, raționalitate în comunicarea publică, menținerea unui spațiu al dezbaterilor si a unei zone de deschidere către critică.

În același timp, derapajele de la practicile democratice, cu intensități diferite, riscă să erodeze mecanismele unei societăți în care drepturile și libertățile individuale reprezintă fundamentul construcției sociale. Pentru prevenirea acestor derapaje și, mai ales, pentru anularea efectelor negative ale lor, trebuie dezvoltate proiecte care să urmărească o înțelegere a mecanismelor de funcționare a unei societăți democratice și creșterea gradului de implicare socială a persoanelor.

În acest sens, Asociația District Hub dezvoltă programe și proiecte care oferă persoanelor vizate acces la o cunoaștere clară a drepturilor și libertăților individuale, a mecanismelor sociale, a ceea ce reprezintă derapaje democratice, a manipulărilor de orice fel care reprezintă un risc major pentru apariția tendințelor autoritariste și extremiste.

Projects
Employees
+
Contractors
+
Publications

CONSILIUL DIRECTOR

Alexandru Solot

PREȘEDINTE

Alexandru ȘOLOT este o fire extrem de curioasă, fiind implicat de la activități în domenii tehnice precum fizică, inginerie software, cercetare în domeniul microelectronicii și dispozitivelor medicale, inteligență artificială, până la activități de voluntariat în domeniul educației și leadership. Alexandru a câștigat numeroase competiții de tehnologie și inovare la nivel național și internațional și este unul din co-fondatorii ClarK, un startup românesc ce dezvoltă ochelari inteligenți pentru industrie. Alexandru a obținut în 2019 un masterat în Inteligență Artificială în cadrul University of Cambridge și a revenit în România, unde, pe lângă activitatea antreprenorială, își propune să își continue implicarea în proiecte educaționale și științifice.

Adrian Sandu

VICEPREȘEDINTE

Adrian SANDU este profesor de științe socio-umane de aproape 20 de ani, cu o experiență extinsă în dezvoltarea de programe extracurriculare. Adrian este inițiatorul și coordonatorul Seminarului Ku Filosofie, un proiect care se desfășoară la Brașov de 18 ani și care propune liceenilor un cadru informal pentru dezbateri de actualitate, pornind de la texte filosofice. De-a lungul timpului, Adrian a construit, respectiv coordonat două proiecte cu impact pentru comunitatea brașoveană: Conferințele Șaguna și Noaptea Cercetătorilor Europeni. Susține o colaborare strânsă între mediul educațional și diferite entități private și depune eforturi pentru trecerea la o educație bazată pe soluții digitale, în completarea formatului tradițional.

Manuel Cazac

Membru

Manuel CAZAC a revenit în România la finalul anului 2019, după ce a obținut o licență în filosofie în cadrul University College London (UCL). Pe durata studiilor, Manuel a făcut parte din platforma de cercetare UCL Arena Centre for Education, în cadrul unui proiect de cercetare care a vizat adaptarea metodelor de evaluare la un cadru de predare ce presupune implicare studenților, încă din perioada licenței, în activitățile de cercetare ale profesorilor. În perioada 2017-2018, a fost Președintele Societății Stundeților Români și Moldoveni de la UCL, perioadă în care a obținut Diploma Ambasadorului României în Regatul Unit pentru Societăți Studențești. Manuel are o experiență profesională internațională în mediul non-guvernamental și în prezent își desfășoară activitatea în domeniul politicilor publice.

ADRESA

mun. Brașov, strada Tomis, Nr 2
Bl 32, Sc A, Ap 26

TELEFON

+4 0724 593 365

EMAIL

contact@districthub.ro

ASOCIAȚIA DISTRICT HUB
C.I.F. 42581430
CONT RON: RO59BTRLRONCRT0555837501

Vrei să ne întrebi ceva?

Trimite-ne mesajul tău folosind formularul de mai jos.

Prin transmiterea datelor solicitate, declar că am citit și sunt de acord cu Termenii și condițiile de prelucrare a datelor cu caracter personal.