COMUNICAT DE PRESĂ: Asociația District Hub își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de profesionalism și coerență a autorităților centrale și locale în organizarea activităților didactice

Asociația District Hub își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de profesionalism și coerență a autorităților centrale și locale în organizarea activităților didactice.

După două zile în care declarațiile Ministrului Educației în legătură cu modificarea structurii anului școlar în curs au produs confuzii și au întreținut incertitudinea cu privire la organizarea activității didactice, decizia privind suspendarea, în luna aprilie, a cursurilor pentru toate clasele, cu excepția celor terminale, este dezamăgitoare.

Prelungirea vacanței de primăvară cu două săptămâni, precum și scurtarea anului școlar 2020-2021 cu o săptămână, nu pot reprezenta soluții pentru elevii care, începând cu 11 martie 2020, au fost privați parțial sau total de educație. În măsura în care, pe perioada lunii aprilie, vor fi organizate cursuri online pentru anii terminali, nu înțelegem motivele pentru care cursurile în format online nu pot continua și în cazul celorlalte clase din învățământul preuniversitar.

În contextul în care, în România, anul școlar are printre cele mai puține zile de cursuri din Uniunea Europeană, scurtarea duratei acestuia pentru clasele V – VII, respectiv IX – XI, este de neînțeles și lipsită de fundamentare. Discursurile publice despre educație s-au concentrat pe clasele terminale, pe examenele naționale și au omis, din nefericire, toate celelalte generații.

Mai mult, scurtarea cu o săptămână a anului școlar, în contextul fricțiunilor suplimentare cauzate de școala online, arată lipsa totală de viziune și deconectarea de la situația din teritoriu a autorităților centrale. Dacă se va continua într-o manieră similară, credem că există un risc major să pierdem generații întregi de elevi, care nu vor putea atinge nivelul de performanță așteptat și care se vor confrunta cu probleme în ceea ce privește asimilarea și înțelegerea unor conținuturi noi în parcursul lor școlar.

De asemenea, Asociația District Hub trage un semnal de alarmă cu privire la neadecvarea măsurilor propuse de autoritățile centrale la situația epidemiologică specifică fiecărei comunități locale. Deși simularea Examenului național de Bacalaureat, planificată pentru perioada 22-24 martie, a fost anulată în municipiul Brașov din cauza creșterii ratei de răspândire a noului coronavirus, începând cu data de 25 martie elevii din anii terminali s-au întors la cursuri în format fizic. Astfel de decizii contradictorii, care restricționează arbitrar și fără vreun fundament accesul la educație, arată o desconsiderare a impactului acestor decizii asupra elevilor, dublată de o comunicare defectuoasă.

Asociația District Hub solicită autorităților centrale și locale mai multă responsabilitate în gestionarea situației complicate pe care o traversăm și atrage atenția că deciziile anunțate pe 25 martie de Ministrul Educației nu vor face decât să accentueze prăpastia care a apărut în educație odată cu trecerea cursurilor în format online. Credem că scurtarea anului școlar 2020-2021 este o greșeală și ne exprimăm speranța că Ministerul Educației va colabora cu inspectoratele școlare pentru a găsi soluții adecvate pentru recuperarea conținuturilor educaționale.